Total Pageviews

Thursday, 2 April 2015

DARI PANEL PENULIS JEMPUTAN

DARI PANEL PENULIS JEMPUTAN

Al kisah melayu poyo yg busuk hati tengok melayu yg educated berjaya. Yg si educated berjaya ni senyap2 je kerja bagus, work travel merata dunia. Iman n aqidah diri tak terusik walaupun hidup dia bercampur gaul dgn org luar/kafir.

Si melayu poyo katak bawah tempurung ni takat supervisor production, berlagak bukan main dgn kereta wira 2nd dah modified dgn sayap n exzos besar. Dlm fb bukan main dia poyo, tayang gambat kereta dia dah modified tu, dgn caption syukur atas rezeki , alhamdulillah cukup makan minum utk anak isteri, beserta kata2 mutiara iman pasal rezeki tuhan yg di kurniakan (tujuan kata2 dia nampak sgt nak meriak. Klu betul bersyukur pg buat sujud syukur la kan. Tujuan utama kata2 mutiara alim tu hanya utk meriak)
Itu semua adalah lakonan si hipokrit.

Lepas tu ko sentap sendiri. Ko tengok member melayu berjaya yg pakai Volkswagen passat, ko punya busuk hati mengkeji dan persoalkan mana member tu dpt duit. Mula la tomahan n keji mengkeji , hilang pulak alim ko eh. Kata member tu buat MLM la, judi la.
Hello bro. Ko keja production supervisor kat kilang kicap. Gaji 1500. Member ko tu banker. Kat international bank. Ko belajar takat spm, tu pun tak cukup credit spm ko dulu sbb ko suka ponteng sekolah, jd samseng. Member ko tu yg dulu ko kutuk nerd, tiru homework yg dia buat. Buli dia buat kerja sekolah ko. Dia dpt straight A, dpt biasiswa study oversea.
Ko dulu bersyukur sgt dgn 1500 pendapatan halal ko tu kan. Kenapa bila tengok org lain ko busuk hati?
Ini contoh kehidupan melayu poyo alim yg selalu kata syukur atas rezeki yg dia dpt, end up busuk hati tengok org lain lebih:
• mampu sewa rumah flat 2 bilik je. Yg bawah 600 sebulan.
• Takda internet (sbb tu bodoh)
• Takda astro (tengok tv 1, 2 , 3 je, sbb tu bodoh)
• Anak2 cukup sekolah kerajaan saja. Tak mampu bayar kan anak tution luar, atau support anak2 masuk swimming class, music class, tennis, taekwando (sbb tu turun temurun bodoh takda bakat dan skill, tak berkembang otak. Yg boleh anak2 ko buat cuma main longkang, basikal , hujung2 jd rempit) anak bangsa lain dpt keperluan , skill tambahan yg lebih, boleh cemerlangkan diri. Anak2 melayu? Kebanyakan jd tak guna sbb mak bapak takda duit lebih nak support anak2 dr kecik.
• mampu berkereta yg dah nak roboh, spray , tampal sana sini, atas jalan raya buat semak je. Bawak kreta mcm samseng. Kalau tengok kereta buruk semua kereta melayu yg dlm anak 4 5 anak huru hara mcm monyet. Bangsa lain pakai kereta mewah, selesa, sbb dieorg kerja bagus. Belajar bagus2. Sebab dr kecik mak bapak dieorg berduit hasil dr belajar n kerja yg bagus.takyah lah fitnah org tu kerja cara haram. Tau tak dosa fitnah org? Ko kerja halal tp bodoh jd kuli je buat apa.
• malu bawak bini pg majlis. Bini tak pakai baju cantik, tak kemas mcm bini org lain. Bini comot mcm cleaner. Tak mampu nak support maintainance bini.
• tak mampu beli insurance utk keluarga. Bila sakit berduyun2 semak kat hospital besar kerajaan.
• terhejeh apply brim. Waktu brim tak ada boleh je ko hidup dgn rezeki yg ko dpt tu kan. Ni time ada brim muka ko gak terhegeh. Tak cukup ke rezeki yg ko dpt tu?

Boleh tolong jgn jd hipokrit tak? Taraf dan kualiti hidup ko sgt rendah dgn pendapatan yg ko dpt. Knapa ko propa konon sgt bersyukur, alhamdulillah bla bla bla. Propa2 dlm fb utk apa? In the end ko tengok org lain lebih ko busuk hati. Sila pilih jalan hidup sendiri. Takyah jd hipokrit. Cakap je la pendapatan ko tu tak cukup. Ko nak gak kaya mcm org lain. So jgn ego, tolong buang sifat buruk tu, belajar dr org lain, dr bangsa lain. Hipokrit konon alim jd org yg selalu beryukur tu tak menaik taraf hidup ko pun. Menanbah busuk hati adalah.

No comments:

Post a Comment